ماده 106 قانون مجازات اسلامی و مرور زمان در شکایات پزشکی!؟


ماده 106 قانون مجازات اسلامی و مرور زمان در شکایات پزشکی!؟


ماده 106- در جرائم تعزيري قابلگذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت يك سال از تاريخ اطلاع از وقوع جرم، شكايت نكند، حق شكايت كيفري او ساقط ميشود .........

شکایت از کادر درمانی به اتهام قصور پزشکی از جمله شکایات قابل گذشت است که با گذشت متهم، پیگیری، خاتمه خواهد یافت (به استثناء مواردی از قصورِ پزشکی که منجر به فوت بیمار گردد که در چنین حالتی جنبه عمومی جرم قابل گذشت نیست)
در ماده 106 قانون مجازات اسلامی به وجود مرور زمان در مورد جرائم تعزیری قابل گذشت اشاره شده است . حال سوال این است که آیا در شکایات از کادر درمانی به اتهام قصور پزشکی نیز این محدودیت زمانی یک ساله وجود دارد یا خیر؟ 

ابتدا ببینیم مرور زمان در شکایت یعنی چه؟
مرورِ زمانِ شکایت ، مدت زمانی است که اگر بزه دیده مبادرت به تقدیم شکایت به دادگاه ننماید ، حق شکایت خود را از دست می دهد.

به طور کلی مجازاتهای مطرح شده در قانون مجازات اسلامی در چهار دسته اصلی به ترتیب زیر تقسیم بندی شده اند:
1.  حدود
2.  قصاص
3.  دیات
4.  تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده 
ماده 106 قانون مجازات اسلامی به مجازاتهای تعزیریِ قابل گذشت  اشاره نموده است اما باید دانست که شکایت از کادر درمانی به اتهام قصور پزشکی ،ممکن است با مجازاتهای تعزیری همراه باشد ولی از آنجا که حق مطالبه دیه برای عوارض احتمالی ایجاد شده در بیمار جزء مبحث دیاتِ کتاب قانون مجازات محسوب می گردد لذا این جنبه شکایت از کادر درمانی مشمول مرور زمان تصریح شده در ماده 106 قانون مجازات نمی گردد.
بنابراین، متأسفانه شکایت از کادر درمانی به اتهام قصور پزشکی، مشمول مرور زمان تصریح شده در ماده 106 قانون مجازات اسلامی نخواهد شد.
از این رو، احساسِ عدمِ امنیتِ کادر درمانی به علت نبودن مرور زمان در طرح شکایت از جانب بیمار یا اولیای وی بر خلاف سایر مجازاتهای تعزیری قابل گذشت همچنان وجود دارد و بیمار یا اولیای وی هر زمان که بخواهند می توانند از کادر درمانی شکایت کنند این زمان حتی ممکن است 50 سال بعد از انجام یک اقدام درمانی باشد.
امید می رود که قانونگذار محترم نسبت به رفع این نگرانیِ کادر درمانی و تعیین محدودیتِ زمانی برای طرح چنین شکایاتی توجه لازم را مبذول نماید. در غیر این صورت همیشه سایه نگرانی از طرح شکایت بر علیه کادر درمانی برای انجام هر اقدام درمانی بر سر کادر درمانی خواهد بود .
مسلماً در چنین شرایطی عدمِ وجودِ احساسِ امنیت درکادر درمانی، موجب محافظه کاری و حسابگری کادر درمانی در انجام اقدامات درمانی پر خطر و پر عارضه در موارد ضروری خواهد گردید که در این میان بیشترین کسی که متضرر می شود بیمار و همراهان وی می باشند   


لطفاً  کانال " دفاع از حقوق جامعه پزشکی" را به جامعه محترم پزشکی و پیرا پزشکی کشور معرفی نمایید.
 برای عضویت در این کانال کافیست بر روی لینک زیر  کلیک فرمایید   
  https://telegram.me/dadmehr_org


ضمیمه ها
ضمیمه ندارد
تمامی حقوق برای وب سایت دادمهر محفوظ است. Telegram